img-14-new.jpg
020 567 30 90 Onbezorgde mobiliteit 24/7 Contact

DEEL DEZE PAGINA

FacebookTwitterGoogle+EmailPrint

Mercedes X-Klasse: let it show, let it show, let it show…

Dit zijn de dagen waarop er veel hout in de haarden gaat. Dat hout moet allemaal tijdig worden aangevoerd in winterse omstandigheden die het hele land bij tijd en wijle lam kunnen leggen. En dát zijn dan de momenten waarop de eigenaren van (land)huizen met haarden héél hard met Dean Martin, Frank Sinatra of desnoods met Michael Bublé meezingen. ‘Driving home for X-mas’ van Chris Rea mag natuurlijk ook, al is het dan maar tijdens het ritje van de dichtstbijzijnde Hornbach naar Zwenkgras 48 en heb je de vierwielaandrijving van je X-Klasse helemaal niet nodig omdat die drie centimeter sneeuw alweer is gesmolten. Maakt allemaal niet uit hoor, het gaat om het idee. Een gevoel zo je wil. Kerstgevoel. Je koopt dingen en doet dingen die welbeschouwd helemaal niet nodig zijn, maar die bijdragen aan het ondefinieerbare ‘Happy Holidays’ (de religie-neutrale verwijzing naar het christelijke feest…) fenomeen. Zo kan het dus zomaar gebeuren dat je een X-Klasse 250d koopt, een stoere Mercedes-Benz-met-laadbak.

Onverstandige keuze
Het is trouwens niet eens een echte Mercedes; het is een als Mercedes vermomde Nissan Navara. Maar ‘Das Haus’ heeft wél het één en ander gedaan om die enorme (kerst)ster in de grille te rechtvaardigen. Zo werd het Navara platform 5 centimeter verbreed om de auto meer ‘body’ te kunnen geven en werd er flink aan het (tamelijk rudimentaire) onderstel gesleuteld om het rijcomfort op een acceptabel niveau te brengen. Het interieur is onmiskenbaar Mercedes, hoewel er zo hier en daar wat goedkoop aanvoelend plastic valt te detecteren. Nou ja, dan detoneert een plastic kerstboompje met gekleurde lampjes op het dashboard ook niet zo heel erg. En dat boompje trilt dan gezellig mee met de viercilinder dieselmotor (190 pk) in het vooronder. Voor de authentieke Pick-up beleving zou er eigenlijk een weerspannige handbak in moeten, maar de zeventraps automaat is uiteraard een verstandiger optie in deze toch al zo onverstandige keuze. Hoe onverstandig is deze auto dan? Nou, ongeveer net zo onverstandig als het uitnodigen van dat deel van de familie waarmee je al enige tijd gebrouilleerd bent voor het kerstdiner (in de hoop op een vredig/gezellig samenzijn…). Deze X-Klasse is als gezinsauto namelijk zo goed als nutteloos. De bagage wordt nat in de laadbak (het gaat weer regenen met Kerst) en de achterbank in de te weinig beenruimte biedende cabine is ronduit oncomfortabel.

Dus…
Je moet deze kar dan ook alleen als werkpaard (met een tussenschot in de cabine) kopen. In de ‘Pure’ uitvoering kost ‘ie dan inclusief BTW een halve ton. Wie tijdens de kerstdagen graag de weldoener uithangt, zet een rode muts op en neemt gewoon een geel in plaats van een grijs kenteken. Dan gaat er 45 mille BPM naar Den Haag en laat je écht zien dat je wat over hebt voor de medemens. Fijne kerstdagen!

 

 

hi